Din kundvagn
Inga produkter ligger i kundvagnen.
Pris: 0kr
Innehåll
Din kundvagn är tom!
Sök produkt
Produkter
Produkter
  • Plexiglas akrylplast

Plexiglas akrylplast

”Plexiglas” är ett varumärke för akrylplast. Förutom akrylplast så tillverkas glasklara plastskivor av andra material såsom polykarbonat och PET (se vidare under respektive produktkategori).

Akrylplast kallas ibland även ”akrylglas” eller bara ”akryl” och den kemiska benämningen är polymetylmetakrylat (PMMA). Plexiglas har rykte om sig att vara dyrt, men det ska inte behöva vara dyrt. Materialet prissätts ofta med ett schablonpris per kvadratmeter för respektive tjocklek. Då är det ofta inberäknat en schablonkostnad för kapspill, men om ni planerar era projekt utifrån branschens standardformat så går det ofta att minimera spillet och då ska ert pris per kvadratmeter bli lägre. Vår prissättningsfilosofi är därför att skivorna säljs styckvis i formaten 2050 x 3050 mm och 2050 x 1520 mm. Sedan har vi en grundavgift som inkluderar måttkapning (rektangulära mått) och som gäller oavsett antal skivor per beställning.

Ofta kan kapspillbitar vara mycket användbara och kan ni lösa ert behov med en spillbit så ska ni givetvis inte behöva betala fullt pris för materialet. Vi lägger upp en förteckning över användbara kapspillbitar så att ni enkelt kan se om vi har något i lager som passar ert behov, se produktkategori ”Överskott” i vänsterspalten.

Om du som beställer måttsågade bitar ur storformatskivorna inte vill ha ditt kapspill medlevererat så köper vi tillbaka spillet av dej och lägger det till försäljning som överskott. Det sker genom ett prisavdrag á 30 kr/kg, vilket exempelvis i tjockleken 5mm motsvarar 180 kr/m2.

Aktuell prislista Plexiglas, glasklart ofärgat (inklusive moms):

Tjocklek          3050x2050mm    2050x1520mm  prisavdrag kapspill (kr/m2)
2mm                   1700                    850                      - 72
3mm                   2400                    1200                    - 108
4mm                   3100                    1550                    - 144
5mm                   3800                    1900                    - 180
6mm                   4500                    2250                    - 216
8mm                   5900                    2950                    - 288
10mm                 7300                    3650                    - 360

Pris för måttsågning: 300 kr per beställning, oavsett antal skivor och oavsett vilka mått ni väljer. (priser för färgat, frostat mm se längre ned på sidan)

Tjockare dimensioner offereras på begäran. (Färgat, tonat, frostat mm se längre ned.)

Exempel: Antag att ni vill köpa 6 st skivor i formatet 1000 x 800 x 5 mm. Skivorna kan då sågas ur en skiva 3050 x 2050 mm (6,25 m2). Er beställning är 6x0,8 = 4,8 m2. Prisavdrag om ni inte vill ha kapspillet medlevererat blir då -180 x (6,25 - 4,8) = -261 kr. Pris för den beställningen inklusive måttsågning blir då 3800 + 300 - 261 = 3839 kr inklusive moms.

Eventuell fraktkostnad tillkommer men om ni har möjlighet att hämta beställningen själv (inom Stockholm – Norrort) så undviker ni den kostnaden.

Ni kan själva lätt räkna ut att merkostnaden för att få någon ytterligare skiva uppsågad vid samma beställningstillfälle blir mycket låg om det ryms inom den yta ni beställer. Ett perfekt tillfälle alltså för att få extra rutor att använda exemelvis till ungarnas lekstuga (där man kanske inte vill ha glas) eller något hobby-, inrednings- eller trädgårdsprojekt. Låt fantasin flöda. Eller så kanske er granne har behov av någon ruta i båten eller någon annanstans.

Sågklingan tar några millimeter så man får inte ut riktigt 100% av ytan när skivorna sågas. Vill ni beställa så skicka en förfrågan till info@stocksundet.se och om ni vill ha prisförslag inklusive leverans så ange då också er adress.

Om ni är osäker på materialval, lämplig tjocklek och konstruktionslösningar så hjälper vi er.

Ska ni göra någon vidare bearbetning av materialet såsom håltagning, passa in rundade hörn (t.ex. i ett båtfönster), fasa eller polera kanterna så löser vi oftast det genom rådgivning och att skicka med en extra spillbit som ni kan testa på först. Ofta är polykarbonat
ett mer uppskattat glasklart material att bearbeta, eftersom det går att misshandla nästan hur som helst utan att det flisar. Men det finns en hel del enkla tricks för att bearbeta plexiglas på enkelt sätt med verktyg som är tillgängliga för vanliga hemmafixare. Ska man borra med handhållen borrmaskin kan man lättare få ett bra resultat med kakelborr. För rundade sågningar är det många som föredrar vinkelslipen framför sticksågen.

Åldringsstabiliteten utomhus i långvarig solexponering är exceptionellt bra, vilket gör akrylplastskivor mycket användbara exempelvis för dej som vill bygga uterum. Ibland hör man talas om "plexiglas" som påstås ha blivitt missfärgat eller fått matt yta av solljus. Det beror oftast på missförstånd eller okunskap. En anledning kan vara att Plexiglas eller "plexi" har kommit att bli en generisk term för transparenta plastskivor så ofta kan det vara skivor av andra material som exempelvis PVC som misstagits för Plexiglas. Om det ändå har varit akrylplastskivor som har fått en matt yta så beror det sannolikt på att de putsats oförsiktigt med kemikalier och/eller nötande skrapor/borstar. Mjuka trasor och milda medel såsom såpvatten eller handdiskmedel är det som gäller vid rengöring.

Det går även att beställa tonade, färgade och frostade akrylskivor. Även andra effekter såsom pärlemorskimrande, fluorecerande kulörer och akrylspeglar går att ta hem.Priser färgat Plexiglas inkl moms:

Blått, Rött eller Orange, transparenta klara kulörer:
Tjocklek          3050x2030mm    2030x1520mm  prisavdrag kapspill (kr/m2)
3mm                   3800                    1900                    - 250

Rökfärgat Plexiglas (vanligt i båtrutor mm):
Tjocklek          3050x2030mm    2030x1520mm  prisavdrag kapspill (kr/m2)
5mm                   5700                    2850                    - 400
8mm                   9200                    4600                    - 600

Dubbelsidigt frostat ofärgat Plexiglas:
Tjocklek          3050x2030mm   prisavdrag kapspill (kr/m2)
3mm                   3800                    - 250
5mm                   5700                    - 380
8mm                   9200                    - 600
(finns också som enkelsidigt frostat)

Plexiglas ofärgat med ensidig antireflex-yta:
Tjocklek          3050x2050mm   prisavdrag kapspill (kr/m2)
2mm                   1950                    - 100
3mm                   2750                    - 170

Också för färgade och frostade Plexiglasskivor tillkommer 300 kr för måttkapning till valfria rektangulära mått, oavsett antal skivor som sågas vid samma beställningstillfälle. Plexiglaset med antireflex-yta kan användas som front på trycksaker, konstverk mm. om man inte vill ha det blankt. På längre avstånd ger ytan en diffuserande effekt, som en mildare variant av frostning, och kan därmed användas som insynsskyddande rutor. Vill ni använda Plexiglas som golvskydd så rekommenderas att ni väljer antireflex-varianten.

Svart Plexiglas med blank speglande yta (båda sidor):
Tjocklek          3050x2050mm   prisavdrag kapspill (kr/m2)
3mm                   2800                    - 200
5mm                   4600                    - 330

Andra kulörer/effekter tas hem på begäran. Är ni intresserade av att köpa så skickar ni lämpligen en förfrågan till info@stocksundet.se där ni anger:

- Vilken kulör ni är intresserad av.
- Om ni vill ha blankt eller frostat.
- Om det ska vara genomsynligt eller icke-genomsynligt*.
- Om ni vill hämta själva (inom Stockholm/Norrort) eller om ni vill ha prisförslag inklusive leverans och i sådant fall vart?
- Hur mycket ni vill köpa (längd, bredd, antal)
- Eventuellt andra effekter ni kan vara intresserade av.
- Namn och telefonnummer.

* De vanligaste varianterna av skivor som har så låg transparens att de inte går att se igenom är sådana som kallas "opal" eller "translucent", vilket innebär att ljustransmissionen är ca 26-30%. Det innebär att de kan lysas upp genom bakbelysning utan att ljuskällan går att identifiera, vilket är vanligt i belysningsarmaturer, ljusskyltar och upplysta inredningsdetaljer. Det finns även akrylskivor som är helt ljustäta.

Om ni inte anger några särskilda önskemål om tjocklek så räknar vi med 3mm. Det är oftast lättast att få tag på och det är fullt tillräckligt för de flesta inredningsapplikationer. Behöver ni tjockare så ange det i er förfrågan. Då är det oftast 5mm och 8 eller 10 mm som gäller.

I vårt svar på er förfrågan anger vi totalpris utifrån de önskemål ni angett, efter ev. avdrag för överskottsmaterialet, och den beräknade leveranstiden.

Om ni är osäker på vilken tjocklek ni behöver så hjälper vi er med vägledning.

Vill ni ha tunnare material ofärgat transparent med en lätt frostning så observera att nu har vi nu har plastskivor PET antireflex som lagervara både i 0,8 mm och 1,5 mm.

Ni som är lite mer pålästa när det gäller Plexiglas och akrylskivor känner kanske till att materialet görs med två olika produktionsmetoder; extruderad och gjuten. Dessa två typer betecknas XT respektive GS. När materialet ska varmbockas så är ofta det gjutna materialet (GS)  något mer populärt, men i de allra flesta fall när Plexiglas används som plana rutor så har det ingen betydelse om det är XT eller GS-kvalitet. Om inget annat anges så levererar vi vanligen XT-skivor om det är glasklar ofärgat och GS om det är frostat eller färgat. Givetvis kan vi leverera också glasklart ofärgat som GS-kvalitet. När det gäller det större skivformatet i tjocklekar från 3 mm och uppåt så kan vi leverera klara GS akrylskivor med inget eller obetydligt prispåslag jämfört med Plexiglas XT. Dock bör ni då känna till att standardformatet för Plexiglas GS är 3050x2030 (dvs 2cm smalare än en helplatta Plexiglas XT).  

GS-kvaliteten brukar ofta också vara den föredragna kvaliteten vid lasergravering. 


Plastfront 2mm PLEXIGLAS 100 x 70 cm
Trött på plastfronter till din gatupratare/snäppram som blir sladdriga, gulnade, repiga o.s.v.? Byt till 2mm äkta Plexiglas så har du förmodligen bytt för sista gången. Betydligt hårdare material än billigare fronter i PVC ("vinyl") eller PET.
Pris: 240kr
Art.nr: 1313     Lager: Lagervara
Plastfront 2mm PLEXIGLAS 70 x 50 cm
Trött på plastfronter till din gatupratare/snäppram som blir sladdriga, gulnade, repiga o.s.v.? Byt till 2mm äkta Plexiglas så har du förmodligen bytt för sista gången. Betydligt hårdare material än billigare fronter i PVC ("vinyl") eller PET.
Pris: 120kr
Art.nr: 1314     Lager: Lagervara
Plexiglas 2mm, A4
Glasklar Plexiglasskiva 297x210x2mm (A4-format), blank ofärgad, med skyddsfolie.
Pris: 25kr
Art.nr: 1420     Lager: Lagervara

Priserna visas inkl. moms

Språk/Valuta
Swedish 
Priser visas Inkl. moms
Nyhetsbrev
Erbjudanden
Fraktfri 2x fönsteris... För den som vill prova på fönsterisolering med mell...
299kr
15,4 m2 glasklar PET ... Eftersom det kommit fantastiskt bra feedback från k...
1 890kr
Populärt/Nytt
Reklam
Copyright © Stocksundet