Din kundvagn
Inga produkter ligger i kundvagnen.
Pris: 0kr
Innehåll
Din kundvagn är tom!
Sök produkt
Produkter
Vindskydd

Vi tillhandahåller material för att skydda er uteplats från vind och indrivande nederbörd, och för att hålla kvar värmen om ni exempelvis använder infravärmare under altantaket. Ibland är det stora partier som ska glasas in och ibland är det kanske bara någon irriterande glugg under taket i uteförråd, Carport, o.s.v. där det brukar driva in snö om vintrarna och söla ner barnvagnen eller vad ni nu förvarar där. Farstukvistar brukar bara jobbiga att hålla rent från drivsnö och om de är oskyddade under vinterhalvåret och utan vindskydd kan det vara ganska råkallt att stå där och leta efter husnycklarna. Samtidigt vill man inte offra ljuset.

Vi har de glasklara okrossbara materialen för ert behov.
Ska man täcka en yta med plastskivor så får man ta hänsyn till vindbelastning. Är det ett tak så får man också tänka på snölast, i alla fall om det är ett större takparti som är svåråtkomligt för att röja manuellt.

Bland de glasklara plastmaterialen får man ”mest styvhet för pengarna” med akrylskivor, alltså den materialtyp som är mest känd som Plexiglas. Andra varunamn är Altuglas och Perspex. En 4mm akrylskiva är ungefär lika styv som 5mm polykarbonat. Styvheten behövs om man ska täcka en fri yta med en skiva placerad i ett ramverk för att skivan ska vara stabil och inte blåsa ur ramverket vid hård vind. På bilden nedan har vår kund valt 5mm Plexiglas och placerat kanterna i U-profiler av aluminium som utgör ett spår för skivans kanter på alla fyra sidor. Detta spår går att skapa med trälister också. Man bör ha lite spelrum för rörelser i materialen vid temperaturväxlingar.Behöver ni mindre bitar så ta en titt i vår fyndhörna för kapspill (under ”Överskott” i produktmenyerna till vänster). Priserna där gäller material i befintliga mått. Många av våra kunder använder en fin kapskiva på vinkelslipen för att kapa Plexiglas / akrylskivor utan att det spricker.

För ert något större projekt levererar vi måttkapade skivor som sågas ur formaten 2050 x 1520 mm och 3050 x 2050 mm. Tjocklekar 2-12 mm.

Prisexempel för 5mm:
3050x2050 (6,25 m2): 3800 kr inkl moms
2050x1520 (3,12 m2): 1900 kr inkl moms
Grundavgift för kapning: 300 kr (oavsett antal skivor och oavsett vilka mått ni väljer).
Om ni inte vill ha kapspillet så drar vi av 30 kr/kg vilket motsvarar 180 kr/m2 i tjockleken 5 mm.

Eventuell kostnad för hemtransport tillkommer men ni kan också hämta det kapade materialet (inom Stockholm – Norrort, om ni har den möjligheten) om ni vill undvika den kostnaden.

Givetvis är priset lägre för tunnare dimensioner och högre för tjockare (se vidare i produktkategori Plexiglas, akrylskivor). Skicka en förfrågan till info@stocksundet.se där ni också gärna anger var ni bor. Är ni osäkra på materialval, dimension och konstruktion så hjälper vi er. 

Som alternativ för vind- och väderskydd under vinterhalvåret kan ni också använda våra skivor av glasklar polykarbonat 1mm och 1,5 mm som ni enkelt kan måttkapa själva med brytbladskniv. Då får ni givetvis inte samma styvhet som en tjockare akrylskiva men polykarbonaten är å andra sidan enormt seg och slagtålig så den kan ni skruva fast så står den emot snö- och vindlaster. Ni kan använda farmarskruv med vingar (som ni hittar bland Tillbehör i produktmenyerna till vänster). Polykarbonat blir inte sprött oavsett hur kallt det blir, men en fastskruvad polykarbonatruta behöver utrymme för rörelser orsakade av temperaturväxlingar. Dimensionsförändringen är 0,068 mm per meter och grad Celcius. Det innebär exempelvis att om rutan monterats vid +10 grader och temperaaturen sedan faller till -20 så innebär det en sammandragning á 2 mm om det är 1m mellan fästpunkter. I detta exempel behövs således ett spelrum á minst 1mm på vardera sidan. Farmarskruv med vingar fräser ett större hål i plasten så att man inte ska behöva borra, men ni kan såklart också borra manuellt om ni använder annan skruv. Polykarbonat är mycket lätt att borra i. Normalt rekommenderas metallborr, men det viktigaste är att borren är vass, så hellre en vass träborr än en slö metallborr. Tryck sedan inte borren alltför snabbt genom materialet. Borrskäret ska alltså inte ta för mycket material på varje varv. 

Ett alternativt sätt att montera polykarbonatskivor kan vara att dölja skivans kanter bakom en trälist som fästs med skruvar genom plasten. Då kan man använda försänkt träskruv där skruvskallen försänks in i träet. Det går bra att skruva igenom skruvarna temporärt genom plasten utan att ha förborrat plasten så att man därigenom får exakta markeringar av skruvarnas positioner. Sedan monterar man loss skivan och borrar upp skruvmarkeringarna med en större borr (större än den dimension man använt vid ev. förborrning i trävirket).

Glasklar polykarbonat i formaten 2050x1250x1 mm och 2050x1250x1,5 mm kan ni beställa direkt under produktmeny Polykarbonatskivor till vänster. 430 kr/st (168 kr/m2) för 1mm och 645 kr/st (252 kr/m2) för 1,5 mm. Skivorna lagerförs hos oss som platta skivor men de går att rulla för paketfrakt till paketombud. 1,5 mm skivor rullas då till ca 40 cm diameter. Materialet fjädrar ut till platt tillstånd igen när man packar upp varorna. Frakten för dessa skivor kostar 125 kr per beställning och frifraktbeloppet är 1500 kr.

Tunna skivor kan styvas upp med träribbor så att man skapar en spröjsad ruta med bra stabilitet mot vindbelastning. På bilden nedan har vår kund valt en elegant lösning med horisontella ribbor på ena sidan och vertikala på andra sidan. I korspunkterna har ribborna skruvats ihop genom plasten och hålet i plasten är då borrat några millimeter större än skruvpinnen.Skivor av akryl / Plexiglas har mycket bra åldringsstabiliet för utomhusbruk. De gulnar inte även efter åtskilliga decennier i söderläge. Våra polykarbonatskivor har UV-stabilisator som gör att de har en fullgod åldringsstabilitet om det handlar om skydd som bara används under vinterhalvåret. Ska de användas för åretruntbruk så går det bra om det är exempelvis norrläge eller skuggigare läge så att solexponeringen blir begränsad. Är det ett mycket solutsatt läge så kommer de dock att få en lätt gulton efter flertal år direkt solexponering året runt. Ni kan räkna med att gulningen är märkbar efter ca 5 år åretruntexponering i oskyddat söderläge i Svenskt klimat, men processen fördröjs alltså väsentligt om det handlar om mer skyddade lägen där solexponeringen är lägre.

Indirekt solexponering genom glas är väldigt mycket mindre nedbrytande för polykarbonaten så för sådana applikationer har ni en fullgod stabilisering även i söderläge.

Polykarbonatskivor med förstärkt UV-skydd går att beställa i dimensioner från 2mm och uppåt. De lagerhålls i formatet 3050 x 2050 mm.


Språk/Valuta
Swedish 
Priser visas Inkl. moms
Nyhetsbrev
Erbjudanden
15,4 m2 glasklar PET ... Eftersom det kommit fantastiskt bra feedback från k...
1 890kr
Fraktfri 2x fönsteris... För den som vill prova på fönsterisolering med mell...
299kr
Populärt/Nytt
Reklam
Copyright © Stocksundet