Din kundvagn
Inga produkter ligger i kundvagnen.
Pris: 0kr
Innehåll
Din kundvagn är tom!
Sök produkt
Produkter
Inbrottsskydd

En tunn skiva av superplasten polykarbonat (karbonatplast, PC) har ca 40 ggr högre slagseghet än Plexiglas (akrylplast) i samma dimension. Tjocklekarna 1mm och 1,5mm kan du måttkapa skivan själv och de får plats i den spalt mellan bågarna som finns på alla traditionella kopplade 2-glasfönster, dvs den typ av träfönster som dominerade den svenska marknaden från ca 1920 till 1980. Fönstertypen nytillverkas fortfarande. Den är också mycket vanlig på äldre fastigheter som bytt från enkelglas till 2-glas någon gång under 1900-talet.

De gamla fönstren tillverkades oftast av de allra bästa virkeskvaliteterna vilket gör dem mycket hållbara, även om underhållet kanske inte varit så frekvent. Det sega tåliga virket ger också en bra utgångspunkt om man vill göra fönstren svårare att bryta upp. Glaset är dock den svagaste punkten (vilket även gäller moderna fönster).

För bästa inbrottsskyddseffekt används försänkt skruv med platt ovansida. Se följande principritning:Skruven fungerar som distans mellan fönsterbågarna så att skivan inte kläms fast. Detta  för att skivan ska kunna röra sig någon millimeter vid temperaturväxlingar, annars bågnar den och blir bucklig. Det är också därför hålet ska vara större än skruven.Hur kan då skivan vara lätt att kapa men ändå inbrottsskyddande??
Svaret är att vid kapning ristar man en brottanvisning men det krävs sedan att man kan böja skivan 180 grader för att skivan ska knäckas. Det är betydligt svårare när skivan är monterad mellan fönsterbågar.

Monteringen framgår av filmen (se nedan) där man skyddar en fönsterdörr av traditionell kopplad typ. Kopplade fönster fungerar på samma sätt. Bågarna är då oftast lite smalare men utrymmet är ändå fullt tillräckligt.

Ett än kraftigare skydd kan man få om man bygger om ett gammalt kopplat öppningsbart fönster till fast. Då kan man plocka isär bågarna och skruva fast yttre bågen i karmen. Sedan skruvas nästa bågen fast i den första och då passar man på att sätta flera polykarbonat-skivor emellan. I princip ”hur många som helst”, men 2 st 1,5 mm kommer att ge mycket bra skydd. Alternativ är såklart en tjockare skiva men skivor från 2mm och uppåt är svåra att kapa för en vanlig hemmafixare. Att köpa mindre mängder av tjockare skivor måttkapat blir dyrare. Polykarbonatskivorna ska ha borrade hål några mm större än skruvpinnarna också vid denna montering så att det finns utrymme för rörelser i materialen.

Ska man bygga om fönster till icke öppningsbart så gäller det att beakta behovet av utrymningsvägar vid brand.

I filmen användes universalskruv försänkt 4,0x20 mm

 


Språk/Valuta
Swedish 
Priser visas Inkl. moms
Nyhetsbrev
Erbjudanden
15,4 m2 glasklar PET ... Eftersom det kommit fantastiskt bra feedback från k...
1 890kr
Fraktfri 2x fönsteris... För den som vill prova på fönsterisolering med mell...
299kr
Populärt/Nytt
Reklam
Copyright © Stocksundet